Ekonomi

Yabancılar bu yıl gayrimenkulde en çok Antalya ve İstanbul’u tercih etti.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Mehmet Zeki Named, bu yılın 4 ayında yabancıya en çok gayrimenkulün Antalya ve İstanbul’da satıldığını, ardından Mersin, Ankara ve Yalova’nın geldiğini belirtti.

Genel Müdürlüğün 200’den fazla işlem gerçekleştirdiğini ancak kamuoyunda en çok gayrimenkul satışlarının konuşulduğunu belirten İsli, şunları kaydetti:

“2023’ün ilk 4 ayında yaklaşık 887 bin 464 satış işlemi gerçekleştirdik. En yüksek satış 109 bin 280 işlemle İstanbul oldu. Bunu 65 bin 294 ile Ankara, 50 bin 445 ile İzmir, 38 bin 571 ile Antalya izledi. 36 bin 116 ve 31 bin ile Bursa, 433 ile Konya izledi.

2022 yılının ilk dört ayına göre bu yıl emlak satışlarında düşüş yaşandı. Türkiye’de bu yılın ilk 4 ayında 887 bin 464 iken 2022’de 944 bin 494 bine yükseldi. 57 bin 30 gayrimenkul satış işlemi azaldı. Yani yüzde 6 oranında süreç azaltma söz konusu. Geçen yıla göre diğer illerde gayrimenkul satışlarında düşüş var. Sadece geçen seneye göre Antalya’da bir artış var.”

En çok gayrimenkul satın alan Ruslar ve İranlılar

Dünyanın birçok ülkesinde yabancıya konut satışında bir sorun olmadığına, bir Türk vatandaşının Almanya ve ABD’de gayrimenkul alabileceğine işaret eden Adlı, “Konut açısından esnek bir dünyada yaşıyoruz. emlak satışları böyle bir dünyada ben bu işe girmem, bu işe girmem, bunu satmam diyemezsin, diyemezsin, arap ülkeleri gibi bazı ülkelerde bu konu daha farklı. .Yabancılara gayrimenkul satışı geçmişte yapılırdı, şimdi yapılıyor ve yıllardır yapılıyor.” söz konusu.

Yabancıların Türkiye’de gayrimenkul satışına talebinin son yıllarda arttığını hatırlatan Adlı, Rusya-Ukrayna savaşının ardından Rusların ciddi bir şekilde gayrimenkul edinmeye başladığını ifade etti.
İngiliz ve Almanların da Türkiye’nin doğal güzellikleri ve iklim koşulları nedeniyle Türkiye’yi tercih ettiğini kaydeden Adlı, “2023’ün ilk 4 ayında yabancıya en çok gayrimenkul satışı yapılan iller Antalya ve İstanbul. Bu iller Mersin’i takip ediyor. , Ankara ve Yalova.Listenin başında Rusya, İran, Irak, Ukrayna ve Kazakistan vatandaşları yer alıyor.
Suriyelilerin Türkiye’de gayrimenkul almasıyla ilgili spekülatif yorumlar yapıldığını belirten Adlı, “Suriyelilerin Türkiye’de gayrimenkul alması mümkün değil. Bu yıllardır böyle.” terimleri kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu