Ekonomi

TSMC, Huawei ürününde bulunan çipi ABD yetkililerine bildirdi

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), ABD Ticaret Bakanlığı’na Huawei’nin bir ürününde kendi çiplerinden birini keşfettiğini bildirdi. ABD ihracat kontrollerinin ihlal edilmiş olabileceğine işaret eden bu keşif, bir teknoloji araştırma firması olan TechInsights’ın Huawei’nin Ascend 910B’sini parçalara ayırmasının ardından ortaya çıktı. Ascend 910B, Çinli bir üreticiden çıkan en gelişmiş yapay zeka çipi olarak biliniyor.

Söz konusu TSMC çipi, Huawei ürününün içindeki çoklu çip sisteminin bir parçasıydı, ancak ürünle ilgili daha fazla ayrıntı açıklanmadı. TSMC, TechInsights bulgularını yayınlamadan önce kendi çipinin Huawei cihazında bulunduğu konusunda uyarılmıştı. Bunun sonucunda, TSMC birkaç hafta önce proaktif olarak durumu bildirmek için Ticaret Bakanlığı ile iletişime geçti.

TSMC, ABD ticaret kısıtlamalarının uygulanmasının ardından Eylül 2020 ortasından bu yana Huawei’ye çip tedarik etmediğini belirtti. Ulusal güvenlik gerekçesiyle 2019’da ABD ticaret kısıtlama listesine eklenen Huawei de ABD kuralları yürürlüğe girdikten sonra TSMC aracılığıyla herhangi bir çip üretmediğini ifade etti.

TSMC çipinin bir Huawei ürününe nasıl girdiği hala belirsizliğini koruyor. İhracat kontrollerinden önce Huawei, 2019’da Ascend 910 çip serisini piyasaya sürmüştü ve bu yılın başlarında verilen bilgilere göre, bu çipler o dönemde TSMC tarafından üretilmişti.

The Information ve Financial Times’ın haberlerine göre, ABD yetkilileri TSMC ve Huawei arasındaki ilişkiyi araştırıyor. Ticaret Bakanlığı, ABD ihracat kontrollerinin olası ihlalleriyle ilgili iddiaların farkında olduğunu kabul etti ancak bir soruşturmanın devam edip etmediğini doğrulamadı.

TSMC, güçlü bir ihracat uyum sistemine olan bağlılığını vurguladı ve Tayvan hükümeti, Tayvanlı teknoloji firmalarının ABD düzenlemelerine uymasını sağlayacağını temin etti. Tayvan Ekonomi Bakanı Kuo Jyh-huei, şirketle iletişimin önemini vurguladı ancak daha fazla ayrıntı vermedi.

Reuters bu makaleye katkıda bulundu.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

camlihemsinajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu