Haber

Nevşehir’de bulunan tarihi Meryem Ana Kilisesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen restorasyon ve konservasyon çalışmalarının ardından ziyarete açıldı.

1849’dan 1924’e kadar Ortodoks Rumların ibadethanesi, 1950-1983’ün ortalarında hapishane olarak kullanılan kilise, yaklaşık 40 yıl atıl kaldıktan sonra turizme kazandırılmış.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen restorasyon çalışmalarının ardından Meryem Ana Kilisesi’nin turizme kazandırılması için düzenlenen törenle; Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Az Alpaslan, AK Parti Nevşehir Milletvekili Yücel Menekşe, Nevşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Savran, AK Parti İl Başkanı Ali Bonekıran, AK Parti Nevşehir Milletvekili Adayı Emre Çalışkan ve protokol üyeleri katıldı.

Burada bir konuşma yapan Nevşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Savran, Meryem Ana Kilisesi, altındaki Millet Bahçesi, Kahveci Dağı’ndaki yeni mesire yerleri ve Nevşehir Kalesi’nin altındaki tarihi Kayaşehir’in restoran çalışmalarının tamamlanmasıyla bu bölgenin daha da güzelleşeceğini kaydetti. değerli bir turizm bölgesi.

Savran, “Nevşehir’in yakın tarihinin ve Osmanlı İmparatorluğu’na kadar uzanan tarihinin simgesi olan Meryem Ana Kilisesi, Osmanlı Dönemi’nde ibadete açılmış ve 1950’den 1983’e kadar hapishane olarak kullanılmış, dolayısıyla günümüze kadar gelen bir yapı olmuştur. önemli hasar gördü. Kültür Bakanlığımız, Sayın Bakanımız ve bakan yardımcımızın öncülüğünde titiz bir restorasyon sürecinden sonra güzel bir eser olarak ilimize kazandırılmıştır. Meryem Ana Kilisesi ile birlikte Kayaşehir, Kayaşehir’deki Kaya Kilisemiz, Rum Hamamı ve buradaki Çanlı Kilise ile birlikte bu bölge için farklı bir turizm rotası olacaktır. Bu bölgede çalışmalarımızı büyük bir titizlikle sürdüreceğiz. Şehrin belediye başkanı olarak Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Kültür ve Turizm Bakanımıza, Bakan Yardımcımıza ve emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum.” söz konusu.

Vali Becel ise geçmişten günümüze birçok kültüre yaşam alanı sağlamış Nevşehir’in Osmanlı egemenliği altında yaşayan birçok milletin bıraktığı tarihi yapılar sayesinde zengin bir turizm alanına sahip olduğunu belirtti. ve günümüze kadar gelebilmiştir. Ayrıca kendi tarafında çeşitli çalışmaların her zaman desteklendiğini söyledi.

Becel, “Bugün oluşan bu turizm potansiyelinin her yıl artmasından da mutluluk duyuyoruz. Anadolu’nun her bölgesinde olduğu gibi İlimizde de çoğunluğu 19. yüzyılda inşa edilmiş olan kilise ve manastırların varlığının İlimizde turizmin çeşitlenmesine katkı sağladığını da belirtmek isterim. Türkiye son yıllarda dünya inanç turizmi kapsamında önemi artan bir destinasyon konumundadır. Anadolu bilgeliğinin temsilcisi Hacı Bektaş Veli Tekkesi’nin yanı sıra kent merkezindeki Damat İbrahim Paşa Külliyesi ve Meryem Ana Kilisesi gibi dini eserlerin yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekeceği ve inanca hizmet edeceği aşikar. turizm. Bu nedenle turizm olgusu içerisinde yer alan “İnanç Turizmi” kapsamında diğer dinlere mensup turistlerin Meryem Ana Kilisesi gibi yerleri ziyaret etmelerinin son derece faydalı olacağına inanıyoruz. 2015 yılında ilimiz adına atılan her adımda desteğini esirgemeyen Kültür ve Turizm Bakanlığımız başta olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarına, yerel turizm şubelerimize ve emeği geçen herkese şükran ve saygılarımı sunuyorum. turizm alanı” dedi.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Az Alpaslan, Meryem Ana Kilisesi’nde yürütülen çalışmalarla tarihi yapıda yıllar içinde oluşan tahribatın giderildiğini söyledi.

Ülke genelinde tarihi ve kültürel varlıkların korunmasına yönelik ciddi adımlar atıldığını anlatan Alpaslan, “Bakanlık olarak Türkiye’nin neresinde olursa olsun kültür varlıklarımıza büyük bir hassasiyetle yaklaşarak gelecek nesillerimize hizmet etmek için çalışıyoruz.” dedi.

Kapadokya’nın kültür ve turizm açısından gözde bir yer olduğuna dikkati çeken Alpaslan, şöyle devam etti:

“Türkiye’nin turizmde büyük hedefleri var. 2028’de turizm gelirimizi 100 milyar dolara çıkararak dünyanın turizmde en iddialı ülkelerinden biri olma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz. Cumhurbaşkanımız turizmi değere dayalı stratejik bir sektör ilan etmişti.” Türkiye turizm departmanının Türkiye için turizm departmanının.Biz de bu anlayışla çalışmalarımızı yürütüyoruz.2020 yılında pandemi sonrası dünya turizminde büyük bir daralma yaşandı.Biz Kapadokya olarak bunun sıkıntılarını yaşadık.Buradaki hareketlilik 2020 ve 2021 yıllarında azaldı. Dünyada turizm sektörü yüzde 88’e varan daralma yaşadı Buna rağmen ülkemiz yüzde 65 daralma yaşadı Türkiye Turizm Kalkınma Ajansı’nın çabaları sayesinde en iyi ülke olarak güçlü tanıtımlarımızı yaptık. dünyada turizm değerlerini tanıtıyor.2022 yılında rekor kırdık ve 51 milyon turistle 46.5 milyar dolarlık turizm rekoru kırdık.İnsanımızın ve milletimizin refahı için katkısı son derece önemliydi. 2028’de bu rakamı 100 milyar dolara çıkarmayı umuyoruz. Bu, Türkiye’nin dünyada daha güçlü hale gelmesinde değerli bir rol oynayacaktır.”

Konuşmaların ardından Bakan Yardımcısı Alpaslan, Vali Becel, Belediye Başkanı Savran ve diğer katılımcılar tarihi binanın açılış kurdelesini kesti.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

haberarsin.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu