İngiltere ile Ukrayna arasında imzalanan “Londra Deklarasyonu”
İngiltere ve Ukrayna arasında imzalanan “Londra Deklarasyonu”nda, “Rus ekonomisinin kilit sektörlerine, Rusya’daki veya Rusya dışındaki savaşı destekleyenlere veya savaştan çıkar sağlayanlara karşı yeni yaptırımlar uygulayacağız.” kelime yer aldı.
Ukrayna Devlet Lideri Volodymyr Zelenskiy, Londra’ya yaptığı sürpriz ziyaret kapsamında İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ile iki ülke arasındaki iş birliğini güçlendirmeyi amaçlayan “Londra Bildirisi”ni imzaladı.
Rusya’nın 2014 ve 2022’de Ukrayna’ya yönelik saldırıları için bildiride, “Avrupa’nın güvenliğine ve insanların kendi kaderini tayin hakkına saldırıyorlar. Özgürlüğümüzü tehdit ediyorlar” deniyordu. ifadeler kullanılmıştır.
İngiltere ve Ukrayna’nın Rusya ile dayanışma içinde olduğunun vurgulandığı açıklamada, İngiltere’nin Ukrayna’nın bağımsızlığını, toprak bütünlüğünü ve sınırlarını desteklemeye kararlılıkla devam edeceği belirtildi.
Bildiride, Ukrayna’nın NATO üyeliği de dahil olmak üzere kendi güvenliğini sağlama çabalarının destekleneceğinin altı çizilirken, şunlar kaydedildi:
“Ukrayna Silahlı Kuvvetleri sadece kendi topraklarını değil, ortak değerlerimizi ve uluslararası hukukun temel ilkelerini oluşturan BM Şartı’nı da koruyor. Rusya’nın ‘etki alanı’ argümanını ve sınır değiştirme adımlarını ülkelerimiz reddediyor. Egemenlik ve kendi kaderini tayin hakkını savunuyoruz. Rusya’nın işlediği zulmün bir daha yaşanmaması konusundaki kararlılığı paylaşıyoruz.”
Yaptırımlar devam edecek
İngiltere’nin savaşın başından bu yana Ukrayna’ya gönderdiği insani, askeri ve ekonomik desteğin 4 milyar sterline ulaştığının bildirildiği açıklamada, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri çalışanlarının 2015 yılından bu yana İngiltere’de eğitim gördüğü hatırlatıldı.
“Rusya’da veya Rusya dışında savaşı destekleyen veya savaştan çıkar sağlayanlar ile Rusya ekonomisinin kilit sektörlerine yönelik yeni yaptırımlar uygulayacağız.” 1200 Rus ve 120 örgüte yaptırımlar. kelimeler yer aldı.
İstanbul Tahıl Mutabakatı’na da değinilen açıklamada, “Ukrayna tahılının dünya pazarlarına ulaşmasını sağlamak için birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Buna Karadeniz Tahıl Anlaşması’nın sürekliliğinin sağlanması ve ‘Ukrayna Tahıl’ programı en savunmasız gruplar için gıda güvenliği.” değerlendirme yapıldı.
“Ukrayna’nın egemenliği olmadan Avrupa güvenliği sağlanamaz.” Zelenskiy’in ortaya koyduğu barış planını İngiltere’nin de memnuniyetle karşıladığı belirtildi.
Bildiride, Ukrayna’nın toparlanması konusunu görüşmek üzere 21-22 Haziran tarihlerinde Londra’da bir konferans düzenleneceğine dikkat çekildi.